Aanlichten monumentaal pand

Bij het aanlichten van een monumentaal pand is het belangrijk om de waarde van het pand in takt te laten. Vaak is het beter en mooier om de spots dichtbij of zelfs op het monumentaal pand te zetten. Hierdoor creƫer je accenten op het pand en ervaar je sterk het licht en de schaduw effecten. Natuurlijk kan het pand ook in zijn geheel aangelicht worden als bijvoorbeeld teveel details aanwezig zijn. Het aanlichten van al die details zou dan te druk worden en de grote hoeveelheden van licht en schaduw schept verwarring. Het aanlichten van het pand in zijn geheel wordt het best gedaan door floodlights. Deze hebben een brede lichtbundel (+100 graden) en een relatief groot vermogen.

De kleur van het licht

Standaard wordt vaak gekozen voor een warm witte of zelfs gele kleur. Wit licht heeft het voordeel dat alle kleuren in het pand duidelijk zichtbaar zijn. Met geel licht worden de meeste kleuren niet meer herkenbaar. Dit kan prima gedaan worden met LED verlichting. Het witte licht is zeer populair in led verlichting. Uiteraard kan ook gekozen worden voor kleuren. Dit wordt RGB genoemd en als het in combinatie is met wit licht RGBW. In principe kan met RGB het aanlichten in alle denkbare kleuren uitgevoerd worden. Om een kleur te maken worden de kleuren gemengd en gedimd totdat de gewenste kleur bereikt is. Rood en blauw geeft roze meer blauw erbij geeft paars, etc. Het dimmen van kleuren maakt het RGB ook meteen duurder. Elke kleur heeft een kabel of besturing en elke lamp heeft dat dus 3 keer. De bekabeling en installatie is natuurlijk ook veel complexer.

Water in Grondspots; Hoe komt dat?

In veel openbare gelegenheden worden spots aangetroffen waar waterdruppels aanhangen of grondspots met water erin. Hoe komt dat? Technisch is het erg lastig om een grondspot langdurig dicht te houden. Zelfs lastiger als het waterdicht maken van een onderwater spot. Dit heeft verschillende oorzaken, als eerste de enorme temperatuur verschillen van -20 tot +50. De luchtdruk in de spot verschilt enorm. Het kleinste gaatje wordt gebuikt om droge lucht uit te blazen bij overdruk en vochtige lucht naar binnen te zuigen bij onderdruk.

Daarnaast is vaak de installatie een probleem. PVC mantel in een grondspot is uit den boze. PVC krimpt op den duur en zal daardoor lek raken op de afdichting met de grondspot. Led-e-Lux levert daarom alle armaturen met rubber kabel! Een rubber kabel blijft dicht op de afdichting.

Als laatste corrosie. Een gelakt armatuur geeft op den duur problemen. De afdichting dicht meestal af tussen het glas en de lak. Het water zal bij corrosie (ook aluminium armaturen) tussen de lak en het aluminium doorsijpelen. Alle armaturen van Led-e-Lux zijn daardoor geannodiseerd en niet gelakt op cruciale plaatsen.

De molen is geschilderd met een rood huis. De randen en accenten zijn wit geschilderd. Door de molen met blauw licht aan te lichten zijn de originele kleuren totaal niet meer zichtbaar en is de molen ’s avonds helemaal anders dan overdag.

Door de monumentale molen niet aan te lichten maar ledstrips te plaatsen in de wieken, wordt een nieuw element toegevoegd. De vorm van de wieken van de molen is herkenbaar maar is niet in dezelfde hoedanigheid als overdag herkenbaar.

Aanlichten monumentaal pand

Deze molen is niet in zijn geheel aangelicht. De voorkant (achter de wieken) is voorzien van een RGB led verlichting. Overdag is dit een zwart vlak, er is dus een groot vermogen aan RGB licht nodig om dit grote vlak zo egaal te kleuren. De wieken worden door grondspots verlicht met wit licht. De witte geschilderde banen worden zo extra benadrukt. Met een warme kleur wit licht dat op de sokkel schijnt, is de verticale lijn van de molen op een unieke manier aangelicht. Iedereen kent het typische beeld van een molen. De molen is herkenbaar maar alleen de verticale hoogte wordt benadrukt.

Aanlichten monumentaal pand
Schijnwerper, Maritieme LED Verlichting