Verlichting voor Koi

De Japanse gekleurde karper (Nishikigoi) in de volksmond vaak koi karper genoemd kent wereldwijd vele liefhebbers. Ook ons land vindt je vele koi hobbyisten. Buiten het houden van koi in hun vijver hebben veel van deze hobbyisten nog een opgroei/quarantainebak waarin zij in de wintermaanden kleinere vissen op laten groeien.

Echter door het houden van deze vissen in vaak donkere ruimtes en door het ontbreken van voldoend daglicht lopen de kleuren terug. Met behulp van kunstlicht tracht men het teruglopen van de kleuren te beperken, verschillende methodes gaan de ronde, van daglicht TL buizen tot en met hoge CRI lampen. Het ei van Columbus is echter nog niet gevonden.

Momenteel doen we onderzoek naar de juiste verlichting voor koi. De basis van dit onderzoek komt uit literatuur van verschillende instituten. Deze universiteiten hebben onderzoek gedaan naar de effecten van licht op vissen. We testen nu diverse licht samenstellingen die ervoor moeten gaan zorgen dat het licht specifiek goed is voor koi en het teruglopen van de kleuren tot een minimum beperkt blijft.

Samen met een professionele partij testen we verschillende licht kleuren en soorten op basis van deze wetenschappelijke artikelen. We willen hiermee bewijzen dat de verkleuring van de vissen met kunstlicht voorkomen kan worden.
De ontwikkeling van het licht armatuur dat de vissen in goede conditie houdt, is momenteel in volle gang. We verwachten dit begin 2022 te kunnen presenteren. Dit zullen we doen via verschillende vakbladen en forums.

Vragen? Neem gerust contact met ons op

Verlichting Koi voor kleurbehoud