Bruggen worden niet meer alleen als functioneel object gezien. Ze worden steeds vaker als kunstwerk gezien. Brug verlichting kan hier een grote bijdrage in leveren. Vaak zijn ontwerpen van bruggen voorzien van led in de brug leuning.  Daarnaast zorgt het ook voor de veiligheid van de gebruiker. Wij hebben veel ervaring met het maken van deze combinatie.

Extra factoren om rekening mee te houden

Een groot nadeel van led strips is dat ze niet mee kunnen werken in de lengte richting van een brug. Het klinkt raar, maar de uitzetting van een brug is zichtbaar. De brug wordt dus langer in de zomer en korter in de winter. Hier houden de ingenieurs bij het ontwerpen van de brug rekening mee, maar de led strip moet dus ook mee kunnen werken. Standaard led strips hebben lengtes van 5 meter en zijn te lang. Dit komt omdat de uitzetting van de led strip niet gelijk is aan de uitzetting van de brug.  Ze zijn dus niet geschikt om toe te passen in de leuning van de brug.

Onze oplossingen hiervoor is het maken van brug verlichting op maat. Iedere brug heeft zijn eigen factoren om rekening mee te houden. Soms kiest een architect voor een doorlopende lijn en soms voor een lijn met regelmatige onderbrekingen.

Voor het waterdicht maken van de armaturen zijn verschillende mogelijkheden. Een van de mogelijkheden is het potten van de armaturen. Dit kunnen we in eigen huis met onze eigen potting machine. Een andere mogelijkheid is een los waterbestendig IP66 armatuur maken. Het hele armatuur is dan weerbestendig en kan als zodanig gemonteerd worden.

Vaak stelt de opdrachtgever de voorwaarde dat de brug verlichting moet worden onderhouden. Het is dan belangrijk dat de led armaturen eenvoudig verwisseld kunnen worden, mochten ze onverhoopt defect gaan.  Hiervoor hebben we een klik systeem ontwikkeld. Dit klik systeem bestaat uit een vast gemonteerd profiel en een los armatuur. Het armatuur klikt in dit vast gemonteerde eerste profiel en vormt zo een geheel. Makkelijk tijdens montage, maar vooral praktisch als onderhoud of service aan de orde is.

brug verlichting maatwerk LED
brug verlichting LED op maat