Verlichting is een belangrijk onderdeel in openbare ruimte. Zowel voor veiligheid, het creëren van sfeer of het aanlichten van een monumentaal pand. Wij hebben verschillende opdrachten voor gemeente en overheid uitgevoerd. Wij weten dus hoe een openbare ruimte het beste verlicht kan worden en wat de aandachtspunten zijn.

Aandachtspunten

Wanneer je als gemeente of overheid op zoek bent naar verlichting is het waarschijnlijk al bekend dat er verschillende aandachtspunten zijn waar je rekening mee moet houden als je een openbare ruimte gaat verlichten. Dit is bijvoorbeeld de duurzaamheid en de energie zuinigheid. Dit draagt bij aan het besparen van kosten en de transitie naar een energie zuinige gemeente. Al onze led verlichting valt in energie klassen A tot en met A+++.

toepassing

Het verlichten van openbare ruimte kan op verschillende manieren toegepast worden. Het aanlichten van monumentale panden, kerken, het creëren van openbare veiligheid of sfeer.
Led-e-Lux kan lichtadvies geven en een lichtplan maken aan de hand van de gestelde eisen.
We maken gebruik van de huidige verlichting die we ombouwen of ontwikkelen verlichting op maat. Verlichting op maat is onze specialiteit, hierdoor is alles mogelijk.

Onderhoud

Openbare verlichting heeft alleen nut als de verlichting ook goed werkt. Daarom bieden wij de mogelijkheid om led verlichting te onderhouden en te reviseren. Versleten kabels, vocht in het armatuur of defecte leds, wij helpen je met het oplossen van deze problemen.

Aanlichten monumentaal pand

Bij het aanlichten van een monumentaal pand is het belangrijk om de waarde van het pand in takt te laten. Vaak is het beter en mooier om de spots dichtbij of zelfs op het monumentale pand te zetten. Hierdoor creëer en accentueer je specifieke punten op het monument, met behulp van licht en schaduw effecten.
Natuurlijk kan het pand ook in zijn geheel aangelicht worden als er bijvoorbeeld teveel details aanwezig zijn. Het aanlichten van al die details zou dan te druk worden en de grote hoeveelheden van licht en schaduw schept verwarring. Het aanlichten van het pand in zijn geheel wordt het beste gedaan door onze Floodlights. Deze hebben een brede lichtbundel (+100 graden) en een relatief groot vermogen.

Door de monumentale molen niet volledig aan te lichten maar led strips te plaatsen in de wieken, is de molen op een speciale manier geaccentueerd. De vorm van de wieken van de molen is herkenbaar maar is niet in dezelfde hoedanigheid als overdag herkenbaar.
Daarnaast is de sokkel verlicht met een warme kleur wit licht. De verticale lijn van de molen is doordoor op een unieke manier aangelicht. Iedereen herkent het typische beeld van een molen.

Tunnels

Led-e-Lux heeft al meerdere keren tunnels verlicht voor gemeente en overheid.
De verlichtingsinstallatie in een tunnel is opgebouwd uit een basisverlichting die over de gehele omsloten lengte van de tunnel geldt. Het begin en einde van de tunnel zijn apart te definiëren. Vooral de ingangsverlichting is vaak belangrijk om de overgang van daglicht naar de relatief donkere tunnel te ondersteunen. Na zonsondergang is dit juist het omgekeerde, om de bezoeker voor te bereiden op de donkere uitgang.

Eisen tunnels

Voor de bepaling van de verlichtingseisen wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde determineer methode. Hiervoor wordt gekeken naar de specifieke eigenschappen en daaruit volgt het eisen pakket voor de verlichting. Belangrijke stappen zijn:

  1. Samenstelling van het verkeer
  2. Hoeveel doorzicht heeft de tunnel?
  3. Welke randvoorwaarden zijn er en welke in het bijzonder geeft de civiele omgeving?

In de richtlijn worden 3 verschillende samenstellingen van verkeer besproken:

  1. Langzaam verkeer
  2. Gemengd verkeer
  3. Snelverkeer

Er zullen verschillende keren metingen gedaan worden op locatie. Dit wordt gedaan aan de hand van een LUX meter. Dit bepaalt de hoeveelheid licht in en buiten de tunnel. Zo kunnen wij je het beste adviseren.

Verlichting fontein