Veilige stroom voor LED Buitenverlichting

Veilig zelf aansluiten!

24V is een aanduiding van de elektrische spanning en is een afkorting voor 24 Volt. Dit is ongevaarlijk voor mens en dier en wordt als veilig bestempeld. 24 Volt LED buitenverlichting kan de consument veilig, zonder gevaar zelf aansluiten.

Waarom 24 Volt en geen 12 Volt?

Zowel 12 Volt tuinverlichting als 24 Volt is veilig. Het stroomverbruik van 12 Volt tuinverlichting en 24 Volt is gelijk. 24 Volt is ten opzichte van 12 Volt een technisch betere keuze vanwege een lagere stroom. Lagere stroom betekent minder warmte opwekking, lagere spanningsval en eenvoudigere aansluitingen. Wij verkopen daarom geen 12 Volt tuinverlichting.

Bewijs? Beetje Natuurkunde:

In de natuurkunde bestaan 2 belangrijke formules:
U=I x R en P=U x I.
waarin:
P=Vermogen in Watts
U= Voltage 24 Volt
I= de stroom in Ampère
R= de weerstand van bijvoorbeeld de kabel.

Invullen van de formules P=U x I geeft bij bijvoorbeeld 100 Watt aan tuininstallatie: bij 12 Volt  -> 8,3 Ampère en bij 24 Volt-> 4,15 Ampère
De hele installatie hoeft bij 24 Volt dus maar de helft van de stromen te kunnen handelen. Vandaar een goedkopere kabel en eenvoudigere connectoren en nauwelijks spanningsval.

Lichtafname

Bij eenvoudige 12 Volt ledstrips zie je het einde significant minder licht geeft dan het begin van de LED-strip. Dat komt door zogenaamde spanningsval als gevolg van te hoge stroom (Ampère).  In principe kun je dat ook zien bij lampen vlak bij de stroombron en aan het einde van de kabel. Bij 24 Volt is dat veel minder zichtbaar en kunnen met gelijke materialen veel groter afstanden overbrugt worden. Bij onze Veilige LED Buitenverlichting is dat NIET het geval omdat we hiervoor een innovatieve oplossing hebben gevonden.

230 Volt stroom voor LED buitenverlichting ? Waarom?

Stopcontacten en grote tuin

De installatie wordt aangesloten op de gebouw installatie deze is standaard 230 Volt. Deze aansluiting mag alleen gedaan worden door elektriciens. 230 Volt in uw tuin is ideaal voor grotere tuinen. Denk daarbij aan stopcontacten, vijverpompen en robotmaaiers in uw tuin… dat is met een 24 Volt systeem niet mogelijk.

Zelfs met hele grote afstanden, 100 meter en langer zijn geen probleem voor 230 Volt. Doordat een 230 Volt kabel geleverd kan worden met meerdere aders (draden in de kabel). Is het eenvoudig om een veilige LED Buitenverlichting onafhankelijk van elkaar te bedienen. Uiteraard kunt u ook kleine 24 Volt projecten in een grote tuin maken, de 24 Volt driver-box wordt tenslotte aangesloten op het stopcontact wat u in de tuin heeft staan.

Met 230 Volt is het mogelijk om uw verlichting gedeeltelijk aan en uit te zetten, stopcontacten te plaatsen voor robotmaaiers en vijverpompen. Dit kan allemaal aangesloten worden op dezelfde 230 Volt kabel. Eventueel  kan uw tuinverlichting aangesloten worden op uw domotica installatie, KNX, DALI .

Een uitbreiding met een 24 Volt systeem is dan altijd mogelijk: Het 24 Volt systeem wordt immers aangesloten op 230 Volt d.m.v. een stekker en stopcontact!

Voor een Veilige LED Buitenverlichting kunt u onder de kop tuinverlichting meer vinden.

Lichtplan voor tuin LED Buitenverlichting
Power station stopcontact LED Buitenverlichting