Nieuws

Led-e-Lux in Tuin en Landschap !

Tuin en Landschap,

hét vakblad voor de hovenier en tuinarchitect, heeft een redactioneel stuk geschreven over led tuinverlichting. Hieronder lees je wat Led-e-Lux te bieden heeft op het gebied van tuinverlichting.

Led-e-Lux
Het Helmondse verlichtingsbedrijf Led-e-Lux kiest duidelijk een andere benadering dan haar concurrenten. Het mikt op de high-end markt met maatoplossingen. Led-e-Lux heeft doorgaans direct contact met de tuinarchitect en/of  hovenier, denkt mee over verlichtingsoplossingen en maakt ook verlichtingsplannen. Veel hoveniers hebben niet in de gaten wat verlichting doet met een tuin volgens directeur Wietse van Bokhoven:
„Je moet de tuin niet volstoppen met verlichting, maar weten wat er nodig is voor sfeer en functionaliteit. Soms is bijvoorbeeld de armatuur mooi om te zien, maar soms wil je ook alleen maar het licht zien.”
Met een op maat gemaakt verlichtingsplan zijn deze zaken te ondervangen, en Led-e-Lux heeft
daar ervaring mee. Van Bokhoven: ,, Vrije zichtlijnen naar licht achterin de tuin geven bijvoorbeeld een veilig gevoel. Zorg er ook voor dat licht niet in je ogen schijnt of in de bewakingscamera’s.
En soms wil je de ene functionaliteit op een ander moment dan de andere. Veiligheid natuurlijk altijd, maar sfeer alleen als je daar behoefte aan hebt.”
Led-e-Lux werkt met 24 volt in plaats van 12 volt. 24 volt heeft een aantal voordelen volgens Van
Bokhoven: „24 volt is technisch een betere keuze voor led verlichting. Door de hogere spanning heb je minder stroom en daardoor een lagere spanningsval. Dat betekent dat je over grotere afstanden en met meer aangesloten lampen voldoende spanning blijft houden om de verlichting goed te laten branden.” Doordat 24 voltverlichting minder stroom heeft dan 12 volt kan er ook met dunnere en dus goedkopere kabels gewerkt worden.
Led-e-Lux maakt vaak combinaties van 230 volt en zwakstroomverlichting.  In de meeste tuinen, zeker in het hogere segment ligt toch een 230 voltkabel, bijvoorbeeld voor stopcontacten, vijverpomp, automower of een elektrisch hek. Van Bokhoven: „Dan leggen we bij bijvoorbeeld 230 voltverlichting aan langs de paden waar de kabel toch al onderdoor loopt en gebruiken we 24 volt voor de sfeerverlichting in de rest van de tuin.”
Eigen ontwerp en productie
Alle armaturen van Led-e-Lux worden niet alleen in Helmond ontworpen, maar ook geproduceerd. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van leveranciers in de omgeving waardoor het flexibel is in de productie.
Led-e-Lux levert dan ook niet alleen standaardassortiment van armaturen, maar ook maat – oplossingen en gepersonaliseerde armaturen als dat gewenst is. Ook de lichtbronnen kunnen, qua kleur bijvoorbeeld, worden aangepast aan de wensen van de klant.
Led-e-Lux is beschikbaar bij een beperkt aantal dealers, maar de meeste klanten doen rechtstreeks
zaken met het bedrijf in Helmond. De 24 voltverlichting kan door hoveniers zelf worden aangelegd of desgewenst door Led-e-Lux.

Tekst;  Peter Bennink voor Tuin en Landschap, mei 2017