Uncategorized

Zomeravond: Zoel of Zwoel ?

Zomertijd ! Lange zwoele avonden genieten van je tuin. Of is het lange zoele avonden genieten van je tuin ? De meeste mensen kennen de term zoel niet. In de 17de eeuw werd zoel omschreven als” een zoodanige, matig hooge temperatuur hebbend of verspreidend als aangenaam is voor de zintuiglijke gewaarwording; aangenaam warm; zacht, mild van temperatuur’. Zwoel daarentegen, betekent ; drukkend warm; broeierig benauwd.

Voor de vertegenwoordigers van Led-e-Lux of de hoveniers zijn deze zomerse dagen altijd lange dagen. De avonden kunnen zowel zoel als zwoel zijn.. Potentiële klant willen altijd graag een demo om de verlichting “live” te kunnen beleven. Dit houdt in dat op deze lange zomerse dagen pas om 10.30 als het donker is door de vertegenwoordigers een lichtdemonstratie gegeven kan worden. Maar altijd weer een uitdaging. De klant ervan te overtuigen wat het beste lichteffect is. Na onderling overleg wordt bepaald wat de klant eventueel aangelicht wil hebben. Bijvoorbeeld bij een specifiek boom, plant of zelfs een kunstwerk. Lichtbalans is zo belangrijk. De zichtlijnen van waaruit je de tuin in wilt kijken. De contrasten, plekken donker laten waardoor de verlichte delen eruit kunnen springen. Door de  lichtintensiteit te laten afwisselen wordt alles interessanter en krijg je ook meer diepte. Ook de lichtrichtingen afwisselen zodat het lichtspel als het ware opgebouwd wordt.  Wanneer de klant al deze adviezen in zich heeft opgenomen dan ontstaat er een samenspel. Door middel van het aanlichten en experimenteren met de armaturen ontstaat er uiteindelijk een duidelijk beeld van hetgeen wat beiden voor ogen hebben. Een perfect aangelichte tuin.

Als dit is bepaald en de klant heeft een duidelijk beeld naar tevredenheid en geeft te kennen om verder zaken te doen dan is er sprake van een zoele avond. Dan kan er een glaasje gedronken worden op de goede afloop. Gelukkig zijn er niet zo veel zwoele avonden voor Led-e-Lux; drukkend warm of broeierig benauwd !